FotoVision.no                                                                   Alle typer fotooppdrag

 

FotoVision.no

360+ graders fotografering i Quicktime og Flash

Kent Jensby Sørensen

Denne siden er dedikert til fotografering av interaktive 360 graders bilder i formatene
Quicktime (.mov) og Flash (.swf) i forskjellige oppløsninger og skjermstørrelser.
Applikasjonene kan brukes på websider i forbindelse med t.eks. visning av hus, leiligheter, hytter og interaktive turer i fornøjelsesparker, bygninger, natur og bydeler.

Interessen min for denne type fotografering og presentasjon startet for en del år tilbake da jeg på nettet stadigvekk så eksempler spesielt i forbindelse med visning av byggninger, men også den spede begynnelse med interaktive turer basert på klikk på et kart, hvor hvert klikk åpnet ett interaktivt panorama.

Sylindriske VR movies

Jeg startet med dette i 2006 med et brukbart kamera, en panoramaarm fra 360precision.com "Adjuste" og en "Oneshot" Linse fra Kaidan Inc. + diverse nødvendigt tilbehør samt programvare. Se eksempel på noen noen av mine første tester med dette utstyret ved å klikke på flashsymbolene her   Flash Nedlasting       Flash Nedlasting       Flash Nedlasting  

Ovenstående eksempler er konvertert fra quicktime format til flash med redusert kvalitet. 

"Oneshot" linsen har naturligvis begrensninger m.h.t. oppløsning, og egner sig vel best for innendørs foto.

Det er imidlertid veldig raskt å dekke en hel bygning ute og inne, ell. et område, til eks.  parkanlegg ell. lignende. Programvaren  (photowarp) for å konvertere bildet til en interaktiv Quicktime movie er enkel og rask.

Alternativt kan man ta en rekke bilder i sekvens rundt horisonten og "sy" disse sammen i  dataprogram spesielt lagd for dette (Realviz Stitcher for Windows og PTGui for Mac er vel de beste). Eksemplet under, er fra 2007 og er "sydd" sammen av 12 bilder tat med mitt Sony Cybershot kamera, + panoramaarm "Adjuste". 

Treungen sentrum

Kubiske  VR movies

For øyeblikket bruker jeg følgende utstyr til 360+360 VRMovies

  1. Canon EOS 5D
  2. Sigma f/3.5 EX DG Cirkular Fisheye
  3. Manfrotto stativ
  4. 360 "Absolute" Panoramahode skreddersydd for ovenstående kamerakonfigurasjon
  5. Canon fjernutløser

Med dette utstyret tar jeg 4 bilder rundt, 1 bilde opp, og to bilder rett ned for å lage en full interaktiv fremvisning i Flash ell. Quicktime. Se  eksempel ved å klikke på bildet under til venstre.

  • Canon EOS 5D Mark II
  • Canon 15 Full Frame Fisheye
  • Manfrotto stativ
  • 360 "Absolute" Panoramahode skreddersydd for ovenstående kamerakonfigurasjon
  • Canon fjernutløser

Med dette utstyret tar jeg 6 bilder rundt, 1 bilde opp, og 2 bilder rett ned for å lage en full interaktiv fremvisning i Flash ell. Quicktime. Klikk på bildet under til højre for eksempel.

            Hytte Utsja                                                      Louis Moe Galleri 

Disse interaktive bildene kan da implementeres i t.eks interaktive geografiske kart, plankart over bygninger ell. områder m.m.